Στέβια: Εσύ πόσο καλά τη γνωρίζεις;

Μη κατηγοριοποιημένο

Στέβια: Εσύ πόσο καλά τη γνωρίζεις;

Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά υποκατάστατα της ζάχαρης παγκοσμίως. Η στέβια θεωρείται ακόμη ως κάτι καινούργιο για τις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες και έχει μπει νόμιμα πλέον στη διατροφή μας με την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το έτος 2011.

Γιατί ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τη στέβια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να περιορίσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης στο μισό. Λίγο αυτή η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση και λίγο τα άρθρα που δημοσιεύονται καθημερινά στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη- ειδικά σε μεγάλες ποσότητες- δεν ωφελεί αλλά κυρίως βλάπτει τον οργανισμό μας. Ακόμη και η ενέργεια που θεωρούμε ότι μας δίνει, όταν απολαμβάνουμε ένα γλυκό, είναι πλασματική αφού μετά από λίγη ώρα θα θέλουμε να φάμε κι άλλο και θα έχουμε χάσει αυτό το αίσθημα της ενέργειας.

Έτσι αρχίσαμε να αναζητούμε εναλλακτικά συστατικά της ζάχαρης. Προς αυτή την κατεύθυνση, “ανακαλύφθηκε” η στέβια. Ως ένας τρόπος για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη χωρίς να χάσουμε κάτι από τη γλύκα της. Και βάλαμε τη λέξη ανακαλύφθηκε σε εισαγωγικά, γιατί η στέβια υπάρχει-και καταναλώνεται στη λατινική Αμερική- εδώ και 600 χρόνια…

Τι είναι η στέβια

Η στέβια είναι ένα είδος φυτού, που περιέχει την ουσία στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Η προέλευση της στέβιας είναι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Οι κύριες χώρες παραγωγής της είναι Βραζιλία, Μεξικό και Παραγουάη. Μεγάλη παραγωγή όμως στέβιας γίνεται πλέον και στην Ιαπωνία.

Που βρίσκει τόση γλύκα;

Το συγκεκριμένο φυτό παίρνει τη γλύκα του από τις ουσίες που εκχυλίζονται απλόχερα από τα φύλλα της στέβιας. Γι’ αυτό άλλωστε η δεύτερη ονομασία της είναι “γλυκό φύλλο”.

Στέβια- Ζάχαρη: Crash Test Γλυκύτητας

Η στέβια είναι πολύ γλυκιά και πιο συγεκριμένα, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από μία ίση ποσότητα ζάχαρης. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να προσέχουμε όταν τη χρησιμοποιούμε προς αντικατάσταση της ζάχαρης στις συνταγές. Σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη συνταγή, έτσι ώστε το γλυκό ή φαγητό μας ούτε να υστερεί σε γλύκα (με λιγότερη ποσότητα στέβιας) αλλά ούτε και να είναι υπερβολικά γλυκό. Επίσης υπάρχουν και κάποιες πρακτικές διαφορές στη μαγειρική, όπως για παράδειγμα ότι η στέβια δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη.

Ο υγιεινός χαρακτήρας της στέβιας

Στις χώρες όπου χρησιμοποιείται ευρέως, όπως είναι η Βραζιλία και η Παραγουάη, έχει διαπιστωθεί ότι η στέβια βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τη δυσφορία στο στομάχι. Ακόμη μπορεί να θεραπεύσει ορισμένα εγκαύματα. Ενδείκνυται για άτομα που δίνουν καθημερινή μάχη να μειώσουν το βάρος τους ή διαβητικά άτομα, αφού έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη (η DelgioStevia έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη), για να μην επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η στέβια και τα προϊόντα της μπορούν να υποστηρίξουν μία ισορροπημένη διατροφή και να συμβάλλουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Συστήνεται για όσους επιθυμούν μία διατροφή με λιγότερες θερμίδες, για απώλεια βάρους.

 

Bonus info

  • Προσοχή να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που δεν περιέχουν ζάχαρη και να ελέγχετε τις γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στη θέση της.
  • Η Στέβια Deligios είναι λευκή, κρυσταλλική όπως η ζάχαρη ενώ τη θυμίζει και γευστικά αφού δεν είναι ούτε πολύ γλυκιά ούτε πικρή όπως άλλα υποκατάστατα ζάχαρης. Συνδυάζει ιδανικά το εξαιρετικής ποιότητας εκχύλισμα φύλλων Stevia (με περιεκτικότητα αυτού σε ποσοστό 98%) με την ερυθριτόλη. Η τελευταία προέρχεται από τη φυσική ζύμωση φρούτων ή λαχανικών κι αποτελεί τη μοναδική γλυκαντική ύλη που έχει πραγματικά μηδενικές θερμίδες.

 

Archives