Faq

Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia Rebaudiana) είναι είδος φυτού που φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική και φτάνει τα 60 εκατοστά ύψος. Τα φύλλα της περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης) και χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους γηγενείς πληθυσμούς της Νότιας Αμερικής. Οι ινδιάνοι Guarani της Παραγουάης την ονομάζουν Ka’a He’e (γλυκό φύλλο).

Εντοπίστηκε από τον Δρ Bertoni το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης, έναν φυσιοδίφη επισκέπτη που εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα πολλοί αναφέρονται στη στέβια σαν την νέα «παγκόσμια» ανακάλυψη.

«Ανακαλύφτηκε» ξανά από τους Ιάπωνες το 1970 όπου άρχισε η καλλιέργεια του φυτού και τα εκχυλίσματα στέβιας είναι το κυρίαρχο υποκατάστατο της ζάχαρης με μερίδιο αγοράς πάνω από 40%. Στις ΗΠΑ η στέβια εγκρίθηκε το 1995 και ανερχόμενη συνεχώς σήμερα κατέχει την δεύτερη θέση ανάμεσα στα υποκατάστατα της ζάχαρης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά, οι γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης) που εξάγονται από τα φύλλα του φυτού Στέβια είναι τελείως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου 2011 ενέκρινε τη Στέβια ως ασφαλές τρόφιμο για κατανάλωση (Commission Regulation (EU) No 1131/2011).

Χάρη στα πολλαπλά της οφέλη για την υγεία, πολλοί χαρακτηρίζουν την στέβια ως το «φυτό της νέας χιλιετίας». Χάρη στις μοναδικές της ιδιότητές, είναι αυτονόητο το όφελος που έχει να προσφέρει η στέβια σε διάφορα διατροφικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία. Εδώ και δεκαετίες η στέβια χρησιμοποιείται σαν φυτική ουσία διατροφής που υποκαθιστά τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και από άτομα που δεν μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη όπως οι διαβητικοί και οι υπέρβαροι.

Η Στέβια φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια ύστερα από την τεράστια ζήτηση που έχει γνωρίσει, η καλλιέργεια της Στέβιας επεκτάθηκε στην Ασία και σε άλλες χώρες του κόσμου. Πρόσφατα ξεκίνησε να καλλιεργείται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε αρκετά αγροκτήματα της Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η Στέβια ανάλογα με τον τρόπο κατεργασίας της υπάρχει σε 5 βασικές μορφές που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς την γεύση, την γλυκύτητα, την ευκολία στη χρήση κλπ:

  • Φρέσκα Φύλλα Στέβιας
  • Αποξηραμένα Φύλλα Στέβιας
  • Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη
  • Υγρά Συμπυκνώματα Στέβιας
  • Άλλες μορφές (Στέβια Blends)

Τα Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη συνδυάζονται με άλλα συστατικά. Έτσι προκύπτουν τα διάφορα Γλυκαντικά Στέβιας (Στέβια Blends). Λόγω της μεγάλης γλυκύτητας του Εκχυλίσματος Στέβιας (100-300 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη), είναι κοινή πρακτική να προστίθεται ένας «φορέας» όπως π.χ. μαλτοδεξτρίνη ή κάποια άλλη ήπια γλυκαντική ύλη που δρα εξισορροπητικά. Χάρη σε αυτή την πρακτική τα Γλυκαντικά Στέβιας αποκτούν την ίδια έως διπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, ενώ είναι εύκολη η καθημερινή τους χρήση.

Φρέσκα Φύλλα: στην πιο καθαρή μορφή τους περιέχουν γλυκαντικές ύλες που φτάνουν στο 14 -22% του συνόλου των συστατικών του φύλλου (8-12% Γλυκοζίτες, 5-8% Στεβιοσίδη και 1-2% Ρεμπαουδιοσίδη). Για να είναι πρακτικά δυνατό να αξιοποιηθούν οι γλυκαντικές και ευεργετικές τους ιδιότητες, τα φύλλα πρέπει να αποξηραθούν ή να περάσουν μία κατεργασία εκχύλισης, πράγμα που βελτιώνει την γεύση και ενισχύει την γλυκύτητά τους.

Αποξηραμένα Φύλλα: προέρχονται από τα φρέσκα φύλλα που είτε κόβονται σε μικρά κομμάτια (Tea Cut Leaves), είτε αλέθονται σε μορφή λεπτής Σκόνης που συνήθως είναι 10-15 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη με γεύση που μοιάζει με αυτή της γλυκόριζας. Χρησιμοποιούνται για αφέψημα και στην μαγειρική, αλλά δε διαλύονται.

Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη: οι γλυκαντικές ύλες (γλυκοζίτες στεβιόλης) διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα μέρη των αποξηραμένων φύλλων με μία μέθοδο εκχύλισης που μοιάζει με την ετοιμασία του τσαγιού. Ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσης σε γλυκοζίτες, προκύπτουν τα εκχυλίσματα Στεβιοσίδη (40-50% γλυκοζίτες) και Ρεμπαουδιοσίδη Α (80-95% γλυκοζίτες και 200-300 φορές πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη). Τα εκχυλίσματα στέβιας δεν είναι όλα ίδια. Η γλυκύτητα και το κόστος τους εξαρτάται από τον βαθμό καθαρότητας και την ποιότητα του φυτού στέβια που χρησιμοποιούν. Τα καλής ποιότητας εκχυλίσματα (Reb A) δεν αφήνουν ιδιαίτερη επίγευση και αποτελούν τη βάση για την παρασκευή ποιοτικών Γλυκαντικών Στέβιας. Συνιστάται να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά των προϊόντων.

Υγρά εκχυλίσματα: σε μορφή διαλύματος ή συμπυκνώματος, προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα ή εκχυλίσματα στέβιας που διαλύονται σε νερό, αλκοόλη ή γλυκερίνη.

Άλλες μορφές (Στέβια Blends): τα Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη συνδυάζονται με άλλα συστατικά που εξισορροπούν την πολύ μεγάλη τους γλυκύτητα. Έτσι προκύπτουν τα διάφορα Γλυκαντικά Στέβιας που είναι τα πιο δημοφιλή από όλες τις μορφές στέβιας. Δεν είναι όμως όλα τα Γλυκαντικά Στέβιας χωρίς επίγευση, ούτε είναι όλα φυσικά ή χωρίς καθόλου θερμίδες. Ο συνδυασμός στέβιας που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα είναι αυτός με την φυσική αλκοόλη ερυθριτόλη.

Η Στέβια Deligios απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σε αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνεται και η ευαίσθητη ομάδα των διαβητικών κάθε ηλικίας. Η DeligioStevia έχει 0 θερμίδες και 0 γλυκαιμικό δείκτη, για χαμηλή απόκριση του σακχάρου στο αίμα. Οπότε ενδείκνυται και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας ή διαβήτη.

Η Στέβια αποτελεί ιδανική εναλλακτική στη ζάχαρη και τα άλλα κοινά γλυκαντικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια. Είναι ένα επιτραπέζιο γλυκαντικό  και με γλυκαντικά από το φυτό στέβια και μπορεί να εμπνεύσει γλυκιές συνταγές για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (αγγλικό όρος glycemic index, GI) και το γλυκαιμικό φορτίο (αγγλικός όρος glycemic load, GL) βοηθούν στην κατάταξη των τροφίμων ανάλογα με την επίδραση που έχουν στο σάκχαρο του αίματος.

Ο γλυκαιμικός δείκτης υποδεικνύει πόσο αργά ή γρήγορα οι υδατάνθρακες ενός τροφίμου αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, ενώ αυτές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου αργά και σταθερά. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τείνουν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ενώ αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στην ανάκτηση ενέργειας μετά από άσκηση.

Ο οργανισμός ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή 2 δεν μπορεί να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων με αποτέλεσμα την πιθανότητα υπερβολικής αύξησης αυτών. Αντίθετα, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

Παρόλα αυτά, ο γλυκαιμικός δείκτης δεν υποδεικνύει πόσο πραγματικά θα αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, καθώς αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται στη μερίδα που θα καταναλωθεί από το συγκεκριμένο τρόφιμο, το οποίο υποδεικνύεται από την τιμή του γλυκαιμικού φορτίου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο το γλυκαιμικό δείκτη (GI), όσο και το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου (GL).

Τα τρόφιμα ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη χαρακτηρίζονται ως:

  • Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: 55 ή λιγότερο
  • Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη: 56-69
  • Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: 70 ή παραπάνω

 

Τα τρόφιμα ανάλογα με το γλυκαιμικό φορτίο χαρακτηρίζονται ως:

  • Χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου: 10 ή λιγότερο
  • Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη: 11-19
  • Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: 20 ή παραπάνω

 

Η αξιολόγηση ενός τροφίμου καλό είναι να γίνεται πάντα λαμβάνοντας υπόψη τόσο το γλυκαιμικό δείκτη, όσο και το γλυκαιμικό φορτίο. Για παράδειγμα το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI=80), όμως μια μερίδα 120g έχει γλυκαιμικό φορτίο 5, το οποίο θεωρείται χαμηλό.