Κακές Διατροφικές Συνήθειες: Όλοι έχουμε!

Diet

Κακές Διατροφικές Συνήθειες: Όλοι έχουμε!

Ας το παραδεχθούμε… Όλοι μας έχουμε ορισμένες κακές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, που δεν ταιριάζουν με το εξιδανικευμένο healthy lifestyle που προσπαθούμε τόσο να υιοθετήσουμε. Κάποιες φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας γι’ αυτές τις συνήθειες και μας πιάνουν οι τύψεις όπως «γιατί το έφαγα τώρα αυτό;» και κάποιες άλλες λειτουργούμε πιο εκρηκτικά ξεσπώντας κυριολεκτικά τα συναισθήματά μας στο φαγητό. Το αποτέλεσμα; Να μην ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και γενικότερα ζωής, μπερδεύοντας τον οργανισμό μας.

Η πραγματικότητα

Γίνονται αυτόματα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η συνήθεια είναι κάτι που μας συμβαίνει πλέον μηχανικά, αφού για πολλά χρόνια ακολουθούμε το συγκεκριμένο μοτίβο και μας έχει γίνει βίωμα. Οπότε μία παλιά κακή συνήθεια είναι σίγουρα πιο δυνατή από μία νέα, καλή. Όταν η συνήθεια γίνεται συμπεριφορά, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να την αλλάξουμε, πρέπει να μας κάνει πραγματικά το κλικ.

Εκείνες οι «ευάλωτες» στιγμές…

Αποτελούν το άλλοθί μας. Σκέφτεσαι ότι είσαι πιεσμένος/ -η από τη δουλειά ή τα προσωπικά και καταλήγεις με ένα παγωτό στο χέρι στον καναπέ. Πάλι δηλαδή γυρνάς στην ανάγκη της ζάχαρης, που αποδεδειγμένα πλέον όπως προειδοποιεί κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κάνει καλό στον οργανισμό. Δεν είναι η ευάλωτη στιγμή σου, που σε κάνει να περιπέσεις σε μία κακιά συνήθεια αλλά η δικαιολογία για να το κάνεις. Αν πιστεύεις μάλιστα ότι η απόλαυση δεν πηγαίνει παρέα με την υγιεινή διατροφή, λες μία ακόμη δικαιολογία στον εαυτό σου.

6+1 Κακές Διατροφικές Συνήθειες

1. Πίνουμε ελάχιστο νερό, ειδικά το χειμώνα ή τις πιο δροσερές εποχές. Έτσι ο οργανισμός μπερδεύει συχνά τη δίψα με την πείνα και μας οδηγεί σε ένα μεγάλο γεύμα.
2. Τρώμα σε άτακτα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Τα μεγάλα κενά στα γεύματά μας μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και τις λειτουργίες του οργανισμού.
3. Θεωρούμε πως η ζάχαρη αποτελεί την καλύτερη λύση για να ανέβει η διάθεσή μας.
4. Ξενυχτάμε και συνηθίζουμε να κοιμόμαστε αργά το βράδυ, ακόμη κι όταν είμαστε στο σπίτι.
5. Θέτουμε υπερβολικούς στόχους για την αλλαγή στη διατροφή και την πιο υγιεινή ζωή μας, με αποτέλεσμα να μην τους τηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
6. Δεν τρώμε πρωινό, γιατί “δεν προλαβαίνουμε”. Κι όμως, προλαβαίνεις και μάλιστα θα έχεις περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, για να αποφύγεις τα ανθυγιεινά σνακ στο γραφείο.
7. Τρώμε από ανία. Είναι αυτό που απλά βαριέσαι και τρως γιατί δεν κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι συμβαίνει τις ώρες εργασίας, τις ώρες δηλαδή τότε που κάθεσαι και κάθεσαι και κάθεσαι…

Η συνήθεια της Ζάχαρης και πως να την αλλάξεις

Ναι, η ζάχαρη είναι γλυκιά και νόστιμη. Είναι όμως και εθιστική. Ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο καύσιμο για τα κύτταρα, μπορεί να γίνει τοξική όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο οργανισμός προσπαθεί να τη βγάλει έξω από τη ροή του αίματος το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα που επίσης προκαλεί προβλήματα. Η λύση είναι η στέβια. Εκείνη η στέβια όμως που παράγεται από φυσικό εκχύλισμα φύλλων στέβιας και δεν περιέχει συντηρητικά ή τεχνητά γλυκαντικά. Η DeligioStevia από εκχύλισμα φύλλων στέβιας, έχει γλυκύτητα σαν της ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα και στη ζαχαροπλαστική. Έχει μηδέν θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

Έτσι θα γίνουν Καλές οι Κακές Συνήθειες

1. Να είσαι ενήμερος και αποφασισμένος για την αλλαγή που πας να κάνεις στη διατροφή και ζωή σου.
2. Να διαχειρίζεσαι το καθημερινό stress με τη συστηματική άσκηση ή κάποιο χόμπι. Το ήξερες ότι η ισορροπημένη διατροφή περιορίζει και το άγχος βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχολογική διάθεση;
3. Να έχεις πάντα μαζί ενα πρωτεϊνικό σνακ όπως είναι η μπάρα βρώμης.
4. Να περιορίσεις το αλκοόλ σε δύο ποτήρια την εβδομάδα.
5. Να αποβάλλεις από το διαιτολόγιό σου τα αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη.
6. Να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με στέβια.
7. Να τηρείς τον χρυσό κανόνα “μικρά και συχνα γεύματα”.
8. Να κοιμάσαι 8-9 ώρες την ημέρα.
9. Να αναζητήσεις το “γιατί” στις κακές συνήθειές σου.
10. Να θέτεις μικρούς, εβδομαδιαίους στόχους και να κάνεις ένα βήμα τη φορά.
11. Να τρως όταν πραγματικά πεινάς.
12. Να εντάξεις το πράσινο τσάι στη διατροφή σου, ανεξαρτήτως εποχής.
13. Να βρεις την απόλαυση δοκιμάζοντας υγιεινές επιλογές, μέχρι να καταλήξεις σε αυτές που σου αρέσουν περισσότερο.
14. Να μασάς αργά και να ενημερωθείς περισσότερο για τη διαδικασία του mindful eating. Θα σε βοηθήσει πολύ!
15. Να κάνεις ένα πλάνο διατροφής για κάθε εβδομάδα και να ετοιμάζεις τα γεύματά σου από νωρίς.

Και στο τέλος, είμαστε πλάσματα της συνήθειας και θέλουμε το χρόνο μας για κάθε αλλαγή. Αν το αποφασίσουμε και ξέρουμε το γιατί το επιθυμούμε, είναι το μόνο σίγουρο ότι θα γίνει.

Archives